Винсент ван Гог - почитател на бикоборството, си отрязал ухото, за

...
Винсент ван Гог - почитател на бикоборството, си отрязал ухото, за
Коментари Харесай

Нова версия за отрязаното ухо на Ван Гог

Винсент ван Гог - обожател на бикоборството, си отрязал ухото, с цел да имитира тежкото състояние на ранен бик на кръга.  Това бил неговият метод да покаже, че е бил „ надвит “ от Гоген, става очевидно от документален филм на Би Би Си 4. Уважаваният арткритик Валдемар Янушчак предлага тази ексцентрична версия в нова поредност, която се пробва да разкрива мистериите в известни творби на изкуството. 

Последните улики за трагичното положение на нидерландския художник, за който е известно, че е страдал от остра меланхолия, идват от ново изследване на единият от неговите два автопортрета с превързано ухо, рисувани през 1889 г. Ефектната картина е създадена скоро откакто той отрязва ухото си с бръснач. Зад него вляво се вижда горната част на статив, интерпретиран от рецензия като разпятие. Янушчак споделя, че Ван Гог - „ гений с комплекс на Христос, сравнявал своите премеждия с тези на Исус ”. 

Критикът смята предишните пояснения - че художникът е халюцинирал след напиване, или че обезверен от новината, че брат му ще се дами и ще го лиши от прочувствена и финансова поддръжка, е желал да притегли вниманието му като се самонарани - за доста опростени. За Янушчак, който назовава случая „ една от най-големите мистерии в историята на изкуството “, множеството отговори се крият в самата картина - и във връзката на Ван Гог с приятеля му Гоген.

Ван Гог се реалокира от Париж в Арл в южна Франция при започване на 1888 година Художникът желал да сътвори общественост от съидейници, само че множеството му сътрудници от Париж го избягвали - като се изключи противника му Гоген. Двамата постоянно посещавали местния бардак, само че съгласно създателите на кино лентата, французинът имал доста по-голям опит с дамите ". " Гоген е бил всичко, което Ван Гог не е ”, споделя Янушчак. 

Ван Гог бил налегнат от ревнивост, когато Гоген нарисувал Мари Жину от „ Кафе де ла Гар “, която и той желал да я употребява като модел. Но Гоген би му разрешил единствено да я рисува от скиците му. В нощта на на 23 декември 1888 година, откакто напуснали кафенето, Ван Гог решил да потърси сметка на Гоген поради арлезианката и сред двамата избухнал скандал. „ В един миг Ван Гог изтичал в Жълтата къща [където живеел] и си отрязал ухото. Увил го във вестник е го занесъл на една от дамите в бардака, на име Рашел. Тя изпаднала в несвяст. ” Янушчак твърди, че тъкмо Рашел е изобразена във фона на автопортрета като гейша в японска гравюра. 

През идващите 9 месеца, от януари до края на септември 1889 година,  Ван Гог рисува себе си 6 пъти - на първите две картини от януари се вижда превръзката на ухото му, в останалите демонстрира дясната страна на лицето си. До гибелта си на 29 юли 1890 година не прави повече автопортрети. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР